Reginahof, waar de huurder centraal staat

Mijn naam is Kitty Tielen en ik ben de contactpersoon van Reginahof. Ik vertel u graag iets meer over mezelf en wat ik zo mooi vind aan Reginahof. Maar wilt u met eigen ogen zien waarom ik zo enthousiast ben? Dan bent u natuurlijk van harte welkom voor een kop koffie op Reginahof.

Zelfstandig wonen maar nooit alleen
Ik ben 52 jaar en van oorsprong HBO Verpleegkundige. Als verpleegkundige heb ik veel gezien en werkte ik al op veel plekken. In 2010 startte ik samen met mijn collega Corrina van Hal zelf Thuiszorg Ons Thuis. Deze Thuiszorgorganisatie heeft een zorgpaviljoen waar cliënten wonen met zorg van laag complex tot hoog complex. Rene Heynen, projectontwikkelaar, had met Reginahof soortgelijke plannen en vroeg ons om het concept achter Reginahof verder uit te werken. Omdat Corrina en ik gekozen hebben om klein te blijven, zagen wij dit niet zo zitten vanuit onze eigen organisatie. Zo is TWB, Thuiszorg met Aandacht erbij betrokken. We hebben de krachten gebundeld en samen Reginahof ontwikkeld tot wat het nu is : Een wooncomplex waar huurders zich meteen thuis voelen. Waar mensen zelfstandig wonen maar nooit alleen.

Echt luisteren naar de huurder
Ik vind het heel belangrijk dat bewoners van Reginahof hun eigenwaarde en zelfredzaamheid blijven houden. Dat kan door deze manier van samenwonen. De gastvrouwen ondersteunen waar nodig de bewoners, maar stimuleren ze ook te doen wat ze nog wel kunnen. We kijken naar wat huurders nog wel kunnen en niet naar wat zij niet meer kunnen. En de bewoner staat in alles wat we doen centraal. Ik vind het belangrijk dat we écht luisteren naar de bewoners. Door bijvoorbeeld rekening te houden met hoe de bewoner geleefd heeft en hoe de bewoner wil dat dingen gebeuren. Wat heel uniek is aan Reginahof is dat we echt ‘out of the box’ denken. Hierdoor voelen bewoners zich veilig, beschermd en volwaardig. Zo kwam er onlangs de vraag van een toekomstige bewoner of zij haar hondjes mee mocht nemen naar Reginahof. Ja natuurlijk mag dat, was het antwoord. Of mag ik mijn eigen zuster mee nemen? Ja, ook dat kan dat omdat we alle vragen oplossen. Het maakt dat je niets op routine doet, maar bij alles nadenkt wat doe ik en waarom doe ik het zo. Voor mij is het bij ieder probleem juist een uitdaging om het zo op te lossen dat de bewoner zich gewaardeerd voelt. Dat is belangrijker dan protocollen en richtlijnen.

`Op een andere manier naar de zorg kijken vind ik een uitdaging en ik krijg er energie van!’

Een gezamenlijk huishouden
Daarnaast hebben de gastvrouwen ook een belangrijke taak bij het bewaken van de groepsdynamiek. Het is toch een gezamenlijk huishouden wat we runnen op Reginahof. We maken samen met de bewoners keuzes en afspraken waar iedereen zich prettig bij voelt. De bewoners hebben bijvoorbeeld besloten te ontbijten wanneer ze wakker zijn. De één gaat naar de huiskamer en dekt de tafel niet maar eet aan het aanrecht omdat hij dat altijd gewend is. De ander dekt wel de tafel. Dat maakt het rommelig maar wel heel huiselijk. En iedere dag bespreken we wat we willen eten. Er volgt dan een hele discussie onderling hoe bijvoorbeeld de bloemkool klaar gemaakt moet worden. Iedereen is dat op een andere manier gewend. Dan geniet ik dat de bewoners zo veel kunnen. En wij leren op onze beurt ook weer veel van de bewoners.

TWB_Reginahof_Gabyjongenelenfotografie-7154
Een goed voorbeeld van het gezamenlijke huishouden

Begeleiding naar en in Reginahof
Binnen Reginahof begeleid ik de gastvrouwen. Er is geen mooier vak dan gastvrouw te zijn. Ons vak is geen kunstje doen, maar met mensen omgaan en aansluiten bij hun wensen en gewoontes. Binnen een leefgemeenschap gezelligheid en huislijkheid creëren. In de gaten houden dat er voor ieder wat wils gebeurt en dat iedereen zich op zijn gemak voelen.
Daarnaast begeleid ik de nieuwe bewoners. Ik ondersteun hierbij het hele proces vanaf de eerste kennismaking tot het moment dat u in Reginahof woont. Denk hierbij aan Hulp bij de aanvraag van de WMO-indicatie, de verhuizing of het contact met uw kinderen.

Contact?
Benieuwd geworden en wilt u een keertje komen kijken in Reginahof? Neem dan contact met me op via (06) 13 91 89 40.

Door Kitty Tielen


Geef een reactie